
Naturalna witamina C
Witamina C czyli kwas l-askorbinowy to związek, którego właściwości są wykorzystywane w medycynie od lat. Jest słynna przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie, że jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciw nowotworom.
FUNKCJE WITAMINY C
Pełni w naszym organizmie niezwykle ważne funkcje. Przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu dużych zasobów (lepiej: zapasów, magazynów) glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Witamina C również uczestniczy we wspieraniu układu nerwowego oraz zmniejszaniu uczucia zmęczenia. Dodatkowo bierze ona udział w syntezie kolagenu i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstek, zębów i dziąseł.
ZAPOTRZEBOWANIE
Według norm żywieniowych dla ludności polskiej zalecane dzienne spożycie witaminy C to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety. Jednak w niektórych okolicznościach nasze zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta. Dzieje się tak pod wpływem stresu, intensywnego wysiłku fizycznego, a także choroby. Większe ilości witaminy C powinny spożywać także kobiety ciężarne i karmiące, diabetycy, osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz osoby nadużywające tytoniu i alkoholu.
PRZEDAWKOWANIE
Nie jest łatwo przedawkować witaminę C, gdyż należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Dzięki temu nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar może być wydalony z organizmu wraz z moczem oraz potem.
STABILNOŚĆ
Należy pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie światła, wysokiej i niskiej temperatury. Dlatego przeciętne straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną mogą sięgać nawet 70%, a przetrzymywanie potraw w lodówce do następnego dnia może jeszcze obniżyć jej zawartość do 85%.
ŹRÓDŁA WITAMINY C
Najpopularniejszym źródłem witaminy C, które znają wszyscy, są niestety tabletki czy kapsułki. Nie jest to jednak najlepsza metoda suplementacji. Sama witamina C w rozsądnych dawkach praktycznie nie ma skutków ubocznych, niestety wszelkie wypełniacze, barwniki, słodziki i polepszacze zawarte w tabletce mają ich wiele. Dlatego najlepsza dla organizmu będzie forma płynna oparta na ekstraktach z aceroli czy dzikiej róży.
W diecie Polaków znaczącym źródłem witaminy C są ziemniaki, ze względu na ich regularne wysokie spożycie. W okresach grypowych można pić sok z dzikiej róży, czarnej porzeczki czy aronii. Jednak najczęściej zjadamy większe ilości owoców cytrusowych, a w szczególności cytryny.
Najlepsze źródła witaminy C:
- ⁃ Acerola – do 4500mg/100g
- ⁃ Dzika róża – do 3500mg/100g
- ⁃ Rokitnik – do 315mg/100g
- ⁃ Czarna porzeczka – do 200mg/100g
- ⁃ Papryka – 125- 200mg/100g
- ⁃ Natka pietruszki – do 170mg/100g
- ⁃ Brokuły – 65-150mg/100g
Cytrusy:
- ⁃ Pomelo – 60mg/100g
- ⁃ Pomarańcza – 50mg/100g
- ⁃ Cytryna – 50mg/100g
- ⁃ Grejpfut czerwony – 40mg/100g
- ⁃ Limonka – 30mg/100g