Ostrzeżenia przed rakotwórczą kawą
31.01.2018

Ostrzeżenia przed rakotwórczą kawą

Związek chemiczny o nazwie akrylamid może sprawić, że kupując kawę będziemy ostrzegani przed jej rakotwórczym wpływem.

Akrylamid to związek chemiczny, który powstaje podczas niektórych procesów obróbki cieplnej żywności. Wysoka temperatura sprawia, że w skutek reakcji aminokwasów i cukrów może powstać zagrożenia dla zdrowia i życia. Duży poziom akrylamidu funduje choćby smażenie w głębokim tłuszczu. Wysokie stężenie tego związku stwierdzono np. we frytkach, chipsach i kawie, która zawdzięcza go procesom palenia ziaren. Akrylamid przyczynia się do zachorowań na choroby nowotworowe i negatywnie wpływa na układ nerwowy.

Szkodliwość kawy jest obecnie przedmiotem procesu sądowego w Kalifornii. Jedno ze stowarzyszeń non-profit, domaga się od przedsiębiorców ostrzegania konsumentów przed możliwym zagrożeniem. Podobne regulacje wprowadzono już dla globalnych sieci barów i restauracji, które w Kalifornii ostrzegają przed akrylamidem amatorów frytek. Być może wkrótce także w Polsce, sięgając po kawę w jednej z popularnych sieci gastronomii lub kawiarni będziemy informowani, że na własną prośbę niszczymy sobie zdrowie. Czy taka informacja sprawi, że rzucisz lub ograniczysz spożycie kawy?

Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

Strefa saun wejście bez ograniczenia czasowego

sprawdź szczegóły ico

Masaż gorącymi kamieniami

sprawdź szczegóły ico

Konsultacja kosmetologa