Miód nie tylko na odporność
24.01.2018

Miód nie tylko na odporność

Miód znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających odporność. Czy wiesz, że ponad to oddziałuje na szereg innych funkcji organizmu i może być używany wspomagająco w wielu jednostkach chorobowych?


Miód a odporność
Miód posiada działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne.  Jest źródłem witaminy C, E i A, związków polifenolowych i enzymów. Z tego powodu znajduje swoje zastosowanie jako naturalny środek wspomagający odporność. Działanie antybiotyczne potęguje rozpuszczenie miodu w ciepłej wodzie, herbacie czy mleku. Jego Bakteriobójczość wzrasta około 200-krotnie. Pamiętaj jednak by temperatura nie była wyższa niż 45⁰C, wówczas miód traci swoje właściwości. Miodami o szczególnie wysokiej aktywności są miody spadziowe i nektarowo – spadziowe, miód lipowy oraz gryczany.

Miód w przeziębieniu
Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne sprawiają, że miód możesz wykorzystywać pomocniczo w leczeniu chorób dróg oddechowych, począwszy od lekkich przeziębień, na zapaleniach płuc kończąc. Możesz go stosować w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych gardła i anginie. Miód przyniesie ulgę w katarze, ostrych i przewlekłych zapaleniach zatok, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc. Ponad to miody takie jak: malinowy, rzepakowy, spadziowy i lipowy możesz z powodzeniem wykorzystać pomocniczo w grypie. Polecany jest zwłaszcza miód lipowy, gdyż wykazuje silne właściwości napotne.

Miód w leczeniu chorób
Wśród miodów można wyróżnić wiele jego odmian, z którymi poza wspólnymi dla wszystkich właściwościami antybiotycznymi, związane są  też różne inne drogi oddziaływania na organizm człowieka. Miód akacjowy polecany jest wspomagająco w zaburzeniach trawienia, schorzeniach żołądka i jelit, w leczeniu nadkwasoty, nerek i dróg moczowych. Ma właściwości regenerujące i ułatwia zasypianie. Rzepakowy może być przydatny w leczeniu chorób serca , schorzeniach wątroby trzustki, nerek, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran. Z kolei w profilaktyce miażdżycy, nerwicach i stanach wyczerpania warto sięgnąć po miód gryczany, który zwiększa również przyswajanie witaminy C.  Miód wrzosowy stosować możesz w terapii schorzeń jamy ustnej, gardła i błony śluzowej, wspomaga też wydzielanie moczu. W chorobach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, zapaleniu dróg moczowych i  miażdżycy pomocny będzie miód spadziowy.

    Miód jak się okazuje to nie tylko doskonały środek podnoszący odporność i działający wspomagająco w przeziębieniu i grypie, ale również doskonały naturalny lek na wiele dolegliwości. Dlatego korzystaj z jego dobroczynnych właściwości. Dokonując jednak jego wyboru zwróć uwagę na źródło jego pochodzenia. Jak w przypadku każdego produktu i tutaj można natrafić na zafałszowania w postaci np. dodatku cukru, syropu czy wody.

Do góry strony