Kiełki mocy!
20.03.2018

Kiełki mocy!

Kiełki są aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Urozmaicają codzienny jadłospis, ale poza smakiem niosą ze sobą także wartośi odżywcze. Sprawdź jakie.

Kiełki i ich rodzaje

Kiełki to wykiełkowane nasiona roślin. Proces kiełkowania rozpoczyna się od namoczenia roślin, które zostawia się na 2 do 7 dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.  W sklepach dostępnych jest ich wiele rodzajów. Masz do dyspozycji: kiełki fasoli, grochu, soczewicy, soi, kiełki zbóż ( kaszy gryczanej, amarantusa, komosy ryżowej, owsa), kiełki warzyw ( rzodkiewki, brokuła, buraków, rzeżuchy, kozieradki) i kiełki orzechów oraz nasion ( migdałów, lucerny, dyni, sezamu i słonecznika). Najczęściej zjadane sa na surowo. Mogą być też lekko ugotowane przed podaniem.

Wartość odżywcza kiełków

Kiełki są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dostarczą Tobie witamin z grupy B oraz witaminy A, C oraz E. Spośród minerałów zawierają: żelazo, wapń, siarkę, cynk, magnez, selen, potas, lit i chrom. Proces kiełkowania zwiększa ich zawartość. Ponadto kiełki są źródłem łatwo przyswajalnego białka, tłuszczu, węglowodanów i antyoksydantów, enzymów ułatwiających przyswajanie składników odżywczych oraz substancji smakowych, zapachowych i aromatycznych aktywizujących enzymy trawienne.

Kiełki a obniżenie poziomu glukozy

Badania naukowe donoszą, że kiełki stanowiące codzienny dodatek do jadłospisu, szczególnie kiełki brokuła i soczewicy, obniżają stężenie hemoglobiny glikowanej oraz insuliny i zmniejszają insulinooporność. Autorzy badań wskazują, że może być to efekt zmniejszonej w kiełkach ilości cukru, regulowania aktywności amylazy ( enzymu trawiącego węglowodany) oraz obecności antyoksydantów.

Kiełki mogą poprawiać trawienie

Kiełki zawierają błonnik pokarmowy, szczególnie frakcje nierozpuszczalną w wodzie. Ułatwia on transport przez jelita, bierze udział w tworzeniu stolca i zapobiega zaparciom. Ponadto kiełki w stosunku do nasion mają zmniejszoną ilość glutenu oraz substancji antyodżywczych utrudniających wchłanianie składników odżywczych.
Kiełki w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych
Przeprowadzone badania naukowe wskazują, że wraz z codziennym spożywaniem kiełków wzrasta stężenie cholesterolu frakcji HDL, a maleje stężenie cholesterolu ogółem i jego frakcji LDL. Zaobserowowano również spadek ilości trójglicerydów przy spożywaniu kiełków brokuła. Wciąż potrzebne są jednak kolejne badania potwierdzające wcześniejsze wyniki.

Zagrożenie zdrowotne kiełków
Zagrożeniem ze strony kiełków jest możliwość wystąpienia zatrucia pokarmowego. Nasiona  stosowane  do  produkcji  kiełków są skażone  powierzchniowo rodzimą mikroflorą. Kiełkowanie prowadzone w temperaturze pokojowej i w wysokiej wilgotności środowiska  sprzyja  jej rozwojowi. Dlatego kiełki  przeznaczone  do konsumpcji mogą zawierać znaczne ilości szkodliwych bakterii takich jak: E. coli i Salmonella. Ryzyko zatrucia pokarmowego możesz ograniczyć przez: kupowanie tylko świeżych i odpowiednio schłodzonych kiełków, unikanie kupowania i jedzenia kiełków o silnym zapachu oraz ślizgich, przechowywanie ich w lodówce w temperaturze maksymalnie 8° C, każdorazowe mycie rąk przed szykowaniem potraw z dodatkiem kiełków. W przypadku dzieci, kobiet ciąży oraz osób starszych, bardziej wrażliwych na zatrucie pokarmowe możesz lekko podgotować kiełki przed podaniem.

Kiełki mogą być dla Ciebie zdrowym urozmaiceniem diety i dodatkowym źródłem składników odżywczych. Możesz je dodawać do sałatek, kanapek, past do pieczywa czy smothie. Pamiętaj jednak by zadbać o ich jakość i higienę przy przygotowaniu potraw.


Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe