Dieta przy wrzodach żołądka
04.04.2018

Dieta przy wrzodach żołądka

Wrzody żołądka mogą być przyczyną przykrych dolegliwości bólowych, wzdęć czy odbijania. Poznaj zasady diety, która je minimalizuje i wspomaga leczenie.

Dieta we wrzodach żołądka powinna być lekko strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, soli i produktów o dużej zawartości tłuszczu. W jadłospisie powinny znaleźć się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem są ryby, oleje roślinne, orzechy i nasiona. Ograniczaj alkohol. Posiłki spożywaj mniejsze, ale częściej. W ilości 5 do 6 na dobę co 2 -3 godziny. Zadbaj o odpowiednie ilości witaminy C (owoce cytrusowe, maliny, porzeczka, truskawki, papryka, natka pietruszki), E ( olej słonecznikowy, lniany, papryka, szpinak, pomidory) oraz A (marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, dynia, morele).

Ograniczaj produkty działające drażniąco na błonę śluzową żołądka: potrawy zimne lub gorące, produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Stosuj następujące techniki sporządzania potraw: gotowanie, duszenie, pieczenie w pergaminie lub folii.  Wyniki badań sugerują również, że warto, aby w jadłospisie znalazły się produkty probiotyczne. Korzystne działanie wykazuje też kapusta.

Aminokwasy w diecie we wrzodach żołądka

Badania naukowe wskazują, że niektóre aminokwasy wykazują korzystne działanie w leczeniu wrzodów żołądka. Należą do nich: glutamina oraz tryptofan. Dobrymi źródłami glutaminy są: soja, mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe, orzechy oraz ryby, głównie makrela. Tryptofan dostarczysz sobie z: mlekiem, żółtym serem, twarogiem, mięsem, rybami, bananami, daktylami, orzeszkami ziemnymi i produktami sojowymi.

Produkty pobudzające wydzielanie soku żołądkowego

Do produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego należą: potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażkach, mocne wywary mięsne lub z kości, wywary z silnie aromatycznych warzyw, kawa naturalna, mocna herbata i napoje gazowane, potrawy słone i pikantne, mięso i ryby marynowane lub wędzone.

Produkty wskazane w diecie we wrzodach żołądka

Produktami, które są wskazane w diecie we wrzodach żołądka są: pieczywo jasne i czerstwe, mąka pszenna jasna, kasza manna, kukurydziana, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, delikatne makarony, kluski lane, mleko słodkie, ser biały chudy świeży kefir, jaja gotowane na miękko, żółtko do zaprawiania zup, lub jajecznica na parze, chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, chude ryby: dorsz, leszcz, sola, szczupak, szynka chuda i polędwica, świeże masło, słodka śmietanka, olej sojowy, słonecznikowy, oliwka z oliwek, margaryny wysokogatunkowe.  

Z warzyw: gotowane ziemniaki, gotowane: marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kabaczek i kalafior (bez głębia), dynia, na surowo: zielona sałata, pomidor bez skórki.

Wśród owoców: dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane i ewentualnie przecierane: jabłka, truskawki, morele, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych lub cytrusowych, banany.

Dozwolone przyprawy to: koperek, kminek, majeranek, sok z cytryny, wanilia, sól, cukier. Wśród wyrobów cukierniczych: czerstwe, drożdżowe, biszkopty, bezy.

Produkty przeciwwskazane w diecie przy wrzodach żołądka

Do produktów przeciwwskazanych w diecie we wrzodach żołądka należą: pieczywo świeże, razowe, żytnie, grube kasze i makarony, kluski kładzione, francuskie, naleśniki, sery podpuszczkowe, topione, pleśniowe, jaja gotowane na twardo w majonezie, jaja sadzone i smażone w tradycyjny sposób, tłuste gatunki mięsa i drobiu: wieprzowina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny i wyroby wędliniarskie, tłuste ryby: łosoś, śledź, halibut, mięsa wędzone i peklowane konserwy, śmietana kwaśna, smalec, słonina, boczek, łój barani i wołowy, margaryny twarde.

Należy również wykluczyć: frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane i pyzy, chipsy, wśród warzyw: ogórki, rzodkiewkę, rzepę, paprykę, szczaw, potrawy z warzyw zaprawiane zasmażkami, smażone, grzyby strączkowe. Niedozwolone owoce to: wszystkie owoce surowe, suszone, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest. Niewskazane przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, maggi, kostki bulionowe, chrzan.  

Dieta to ważny czynnik, który wspomaga leczenie farmakologiczne. Przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby oraz zapobiega jej nawrotom. Jeśli masz wątpliwości jak zmodyfikować swój jadłospis odwiedź dietetyka, który udzieli niezbędnej porady.


Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe