Dieta przy grzybicy. Co jeść przy kandydozie?
04.08.2018

Dieta przy grzybicy. Co jeść przy kandydozie?

Grzybica jelit, nazywana inaczej kandydozą wywoływana jest najczęściej przez przerost grzybów z rodzaju Candida. Sprawdź jaka dieta będzie najlepszym wsparciem farmakoterapii.

Kandydoza
Kandydoza, inaczej drożdżyca jest chorobą wywoływaną najczęściej przez Candida albicans - grzyby z klasy drożdżaków. Wchodzą one w skład mikroflory błon śluzowych przewodu pokarmowego, oddechowego, moczowo - płciowego oraz skóry jednak w sprzyjających dla nich okolicznościach, drożdżaki mają skłonność do inwazji i wywoływania zakażeń. Zakażenie u osób z obniżoną odpornością może nastąpić również w konsekwencji kontaktu z osobą chorą lub drogą pokarmową. Czynnikami predysponującymi do wystąpienia grzybicy są niektóre choroby (np. niewyrównana cukrzyca, nowotwory, bakteryjne i wirusowe choroby zakaźne), zespoły obniżonej odporności, antybiotykoterapia czy stosowanie leków immunosupresyjnych niedobory witaminy A, B1, B2 i żelaza. Zakażenie grzybami może dotyczyć jamy ustnej, jelit, pochwy, skóry, paznokci, płuc oraz dróg moczowych.

Objawy kandydozy

W kandydozie jamy ustnej i gardła obserwuje się miejscowe zaczerwienienie z białawymi nalotami na powierzchni błon śluzowych gardła, języka i dziąseł oraz nadżerki (afty). Kandydoza przełyku widoczna jedynie w badaniu endoskopowym manifestuje się bolesnym i utrudnionym połykaniem, zgagą i nudnościami, dyskomfortem za mostkiem oraz bólami okolicy kręgosłupa i pleców. Drożdżyca żołądka objawia się dolegliwości dyspeptycznymi, uczuciem pełności w nadbrzuszu, pobolewaniami, mdłości, niekiedy wymioty. Często występuje utrata apetytu i masy ciała. Grzybica jelit występuje w sprzyjających dla grzybów warunkach, np. u pacjentów po chemioterapii czy chorych z AIDS i dolegliwościami brzusznymi, jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia.

Diagnostyka kandydozy

Jako metody do diagnostyki kandydozy wykorzystuje się wywiad lekarski, badanie fizykalne, badania laboratoryjne, serologiczne i mikroskopowe badanie materiałów biologicznych.

Leczenie grzybicy

Sposób leczenia kandydozy zależy od jej formy i lokalizacji zakażenia, gatunku grzyba, który wywołuje zakażenie oraz czynników predysponujących do wystąpienia zakażenia. Farmakoterapię warto wesprzeć jest odpowiednią dietą. Będzie ona później również doskonałą formą profilaktyki wtórnego zakażenia.

Dieta w kandydozie jelit
W grzybicy jelit zaleca się ograniczenie ilości cukrów prostych. Znajdziesz je w słodkich napojach, także wodach smakowych i sokach, słodyczach, ciastach, przetworzonych produktach zbożowych i owocach, dżemie oraz miodzie jogurtach owocowych. Dlatego unikaj tych produktów, a z owoców wybieraj te o małej zawartości cukru w ilości jednej porcji dziennie. Wyklucz: winogrona, mango, banany, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki, ananasa i gruszki. W swojej diecie możesz natomiast uwzględnić: jabłka, grejpfruty, kiwi, jagody, jeżyny, truskawki, maliny, awokado, cytryny i limonki.
Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym. Unikaj suszonych owoców, białego ryżu, pieczywa pszennego, makaronów, płatków kukurydzianych i mieszanek płatków z dodatkiem suszonych owoców oraz syropu glukozowo – fruktozowego.  

Korzystne działanie przeciwgrzybicze wykazuje kwas laurynowy (olej kokosowy), czosnek i kurkuma, a także rozmaryn i aloes. Skuteczną pomocą zwalczającą grzyby jest również zielona herbata, imbir i cynamon. W diecie przeciwgrzybiczej pamiętaj o probiotykach, które pomogą odbudować równowagę mikrobiologiczną w twoim przewodzie pokarmowych. Ich źródłem będę nie tylko preparaty farmaceutyczne, ale również przetwory mleczne: jogurty, kefir, maślanka, mleko acidofilne i kiszonki. Ważnym elementem diety w kandydozie są prebiotyki. Wspomagają one wzrost prawidłowej mikroflory, a ograniczą kolonizację przez patogeny. Prebiotyki to nietrawione składniki żywności. Mogą naturalnie występować w żywności lub zostać do niej wprowadzone, aby poprawić jej wartość odżywczą. Do składników tych należy: inulina, fruktooligosacharydy, laktuloza i β – glukany. Naturalnym prebiotykiem jest błonnik pokarmowy. Zadbaj by w twojej diecie obecne były warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe, czosnek, cykoria, karczochy, szparagi i cebuli. Naturalnych źródeł inuliny i fruktooligosacharydów. Warzywa będą również doskonałym źródłem witamin, które wzmocnią twoja odporność oraz będą działały przeciwzapalnie. Ogranicz jedynie warzywa skrobiowe: ziemniaki, maniok, bataty, warzywa dyniowe, strączkowe oraz gotowaną marchewkę na rzecz surowej. Unikaj produktów zawierających drożdże. Pieczywo wybieraj na zakwasie. Dozwolone są orzechy, pestki i nasiona, mięso, ryby i jaja.
Podstawą dietetycznego wspomagania leczenia kandydozy przewodu pokarmowego jest ograniczenie cukrów prostych i wykluczenie produktów będących ich źródłem. Twoja dieta powinna być jednak pełnowartościowa i dostarczać tobie wszystkich niezbędnych składników. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże odpowiednio zbilansować twój jadłospis i pokieruje dietą.

Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe