Dieta bezglutenowa
30.07.2018

Dieta bezglutenowa

Jak wygląda dieta bezglutenowa? Dzięki bogactwu dostępnych dziś produktów daje pole do popisu i kuchennych eksperymentów. Skorzystaj z naszej listy produktów i kulinarnych inspiracji.


Dla kogo dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest bezwzględną koniecznością dla osób chorych na celiakię, kiedy miejsce ma nieprawidłowa reakcja immunologiczna na spożyty gluten. Wskazana jest również w alergii na pszenicę i jej komponenty. Jest to alergia pokarmowa IgE – zależna. Dieta bezglutenowa powinna być zalecona przez specjalistę.

Zobacz wideo: Dla kogo dieta bezglutenowa

Badania nad glutenem

Aktualnie prowadzone są liczne badania mające na celu analizę znaczenia glutenu w innych jednostkach chorobowych. Wymienia się między innymi zespół jelita drażliwego i choroby autoimmunologiczne. Dowody naukowe wskazują jednak, że dieta bezglutenowa nie powinna być stosowana profilaktycznie przez osoby zdrowe. Natomiast osoby, u których występują objawy nietolerancji glutenu powinny dietę wdrożyć w oparciu o odpowiednią diagnostykę, konsultacje lekarską i dietetyczną. Gluten w odpowiednich ilościach może korzystnie wpływać na ludzki organizm. Przez pozytywny wpływ na mikroflorę jelit czy też działanie protekcyjne w chorobach układu sercowo – naczyniowego.

Co to jest gluten i gdzie występuje?

Gluten to kompleks białek: gliadyn i glutenin zawartych w pszenicy, a także w jęczmieniu, życie i owsie.

Pamiętaj: orkisz to odmiana pszenicy.  

Gluten zapewnia ciastu elastyczność oraz lepkość, stąd jego powszechne wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Poza produktami zbożowymi z wymienionych zbóż: mąkami, płatkami, makaronami, pieczywem, ciastami, kawą zbożową i bułką tartą, znajdziesz go w wielu produktach spożywczych, w których spełnia szereg funkcji technologicznych.
Gluten może być składnikiem: panierek do mięs, jogurtów, majonezów, gotowych sosów, owoców suszonych, gumy do żucia, żelków, batonów, cukierków nadziewanych, czekolad, lodów, przypraw, zup w proszku i wędlin. Sprawdzaj opakowania kupowanych produktów. Bezpieczne są te z przekreślonym znakiem kłosa.  

Na to uważaj! Kasza manna, kuskus i bulgur to kasze z pszenicy.

Produkty bezglutenowe

Asortyment produktów bezglutenowych jest coraz bogatszy. Z produktów zbożowych ze spokojem możesz sięgać po: ryż biały i brązowy, grykę, proso i otrzymywaną z niego kaszę jaglaną, amarantus, quinoę, kukurydzę, makarony i pieczywo z mąk bezglutenowych. Czytaj etykiety i wybieraj te produkty, które mają przekreślony znak kłosa. Ogólnodostępne, np. płatki kukurydziane mogą być zanieczyszczone glutenem na linii produkcyjnej, jeśli wytwarza się na niej również płatki ze zbóż zawierających gluten. Bezpieczne są  świeże mięso i ryby, jaja oraz wędliny z przekreślonym znakiem kłosa. Wędliny do kanapek możesz również przygotować samodzielnie. Wystarczy, że upieczesz z ulubionymi przyprawami w rękawie do pieczenia wybrany rodzaj mięsa: schab, szynkę, filet z indyka czy kurczaka. Zagrożenia nie stanowią: mleko, jogurty naturalne,  kefir, maślanka, nieprzetworzony ser twarogowy i żółty. Bez ograniczeń możesz sięgać po świeże i mrożone warzywa oraz owoce, masło, oleje, cukier, dżem, miód, kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej, specjalne ciastka bezglutenowe i naturalne soki.

Mąki bezglutenowe – gotowe mieszkanki czy własnej produkcji?

Chcąc zastąpić mąki zawierające gluten bezglutenowymi możesz sięgać po mąki: ziemniaczaną, kukurydzianą, z tapioki, ryżową, jaglaną, owsianą bezglutenową, sorgo, quinoa, z ciecierzycy, teff, z amarantusa, gryczaną, migdałową, kokosową, kasztanową, sojową czy orzechową. Na tym jednak nie koniec, jako dodatek możesz stosować mąkę sezamową, słonecznikową, z pestek dyni, arachidową, konopną, wiesiołkową, lnianą oraz mąkę z żołędzi. Zastępując mąkę pszenną mąką ryżową używaj jej w ilości ¾ porcji podawanej w przepisie. Jeśli użyjesz mąki kokosowej możesz zmniejszyć ilość dodawanego cukru, ponieważ charakteryzuje się ona słodkim smakiem.

Do pieczenia czy przygotowania potraw mącznych możesz skorzystać z gotowych mieszanek bezglutenowych lub stworzyć własną. Przykładowo przez połączenie 3 szklanek mąki owsianej bezglutenowej, 3 szklanek mąki jaglanej, 2 szklanek mąki z tapioki i 1 szklanki skrobi ziemniaczanej lub mieszając 4 szklanki mąki ryżowej z 1 szklanką skrobi ziemniaczanej i 1 szklanki mąki z tapioki. Wypieki udadzą się również kiedy połączysz szklankę mąki jaglanej czy gryczanej z ½ szklanki skrobi ziemniaczanej.

Kulinarne inspiracje, czyli przepisy na potrawy bezglutenowe

Bezglutenowe naleśniki

Potrzebujesz:
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g maki ryżowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 30 g roztopionego masła
- szczyptę soli

Wykonanie:

Do miski dodaj mąki, sól, jaja i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Cienką warstwą wylej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż przez około pół minuty z każdej strony.

Bezglutenowe ciastka z amarantusu

Potrzebujesz:
1 szklankę prepraowanego amarantusa
½ szklanki sezamu
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika
3 łyżki miodu
1 łyżeczkę cynamonu
szczyptę soli

Wykonanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dodatkowo dwa arkusze papieru do pieczenia ok 30x30 cm. Podpraż na patelni ziarna sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. W rondlu zagotuj miód z cynamonem i solą. Kiedy zacznie bulgotać dodaj amarantus i uprażone ziarna. Wymieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm. Usuń papier ułożony na wierzchu i wykrawaj w masie dowolne kształty za pomocą foremek. Przełóż na blachę i piecz około 15 minut w 150 stopni C. Smacznego!
 


Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe