Czy rosół pomaga przy grypie?
23.01.2018

Czy rosół pomaga przy grypie?

Przeziębienie lub grypa? Rosół. W ten sposób od pokoleń próbujemy uporać się z zimowymi problemami ze zdrowiem. Czy to skuteczna metoda?
 
Kiedy dopada Cię grypa lub cierpisz z powodu przeziębienia, każdy sposób wydaje się dobry by wrócić do zdrowia. Tym bardziej, jeśli już nasze babcie były święcie przekonane, że to właśnie rosół  jest najlepszym lekarstwem na zimowe kłopoty. Zapewne większość z nas, choć raz próbowała w ten sposób przepędzić katar, kaszel, lub gorączkę. Czy naukowcy potwierdzają skuteczność rosołu z kury?
 
Domowy rosół z pewnością zawiera witaminy i minerały. Nieco białka, potasu, żelaza czy magnezu, witaminy E oraz A. Poprzez długie gotowanie niezbyt wiele witaminy C. Tego co dobre, dostarczają warzywa, mięso czy przyprawy. W toku badań nad właściwościami rosołu sam Antoine Lavoisier odkrył, że jeśli rosół będzie się gotować w dużej ilości wody, z mięsa do wywaru przedostanie się więcej składników, niż wówczas, gdy doda się jej niewiele. Rosół może wspomóc nawadnianie organizmu, będzie też krzepiącym posiłkiem wobec braku apetytu i właściwego odżywiania podczas choroby.  - Szczególnie ze względu na to, że jest daniem łatwostrawnym, nie obciążającym dodatkowo przewodu pokarmowego i organizmu toczącego walkę w wirusem - podkreśla dietetyk Enel-Med Natalia Torchała.  Naukowych dowodów na szczególne działanie rosołu przeciw grypie i przeziębieniu jednak nie ma. Można mówić choćby o korzystnym działaniu na odporność organizmu, ale podobnych właściwości nie odmówimy także innym potrawom. Udowodniono korzystne działanie choćby zielonej herbaty, czy naturalnych jogurtów, trudno jednak znaleźć dowody na wyjątkową moc rosołu właśnie przeciw objawom przeziębienia i grypy.

Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe