Czosnek dla zdrowia
09.08.2017

Czosnek dla zdrowia

Stosowano go już w starożytnej Babilonii, w Egipcie dbał o odporność budowniczych piramid. Do dziś czosnek jest ceniony w leczeniu i zapobieganiu wielu chorób. Dlaczego?

Zdrowotne właściwości czosnku wykorzystywany już kilka tysięcy lat temu. Ceniono go za wspomaganie odporności i leczenie wielu chorób. Według ludowych wierzeń czosnek nie tylko odganiał złe duchy, ale też zrobione z niego korale chroniły przed żółtaczką czy zarazą. Skutecznie działały za to, stosowane i dziś czosnkowe nalewki. Dzięki nowoczesnej medycynie dowiedziono szeregu zdrowotnych właściwości czosnku, nie bez przyczyny jest często nazywanego naturalnym antybiotykiem

Czosnek zawiera związki, które czynią go jedną z najbardziej cennych roślin w naszej kuchni. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, obniża poziom cholesterolu. Zmniejsza ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, dowiedziono, że zwiększa hamowanie agregacji płytek krwi. Zawiera między innymi siarkę, wapń, potas, fosfor, witaminy z grupy A, C, E i B. Działa przeciwzakrzepowo i jako przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych i biegunki bakteryjnej. Jego zalety można by wymieniać jeszcze długo.

Szczególne właściwości mają wytwarzane z czosnku oleje i preparaty, cenny jest czosnek surowy, po gotowaniu traci jednak większość swych dobrodziejstw. Zapach, który często nas odstrasza można usunąć zieloną natką pietruszki czy jabłkiem.

Istnieje niewielka grupa ludzi, którzy nie powinni spożywać czosnku. To osoby z ostrym nieżytem żołądka i jelit a także z chorobami nerek oraz matki karmiące. Jest również silnym alergenem a jego spożycie może wywołać wstrząs anafilaktyczny u osób uczulonych. Czosnek jest ciężkostrawny więc nie należy spożywać go w dużych ilościach. Warto jednak mieć go w swojej diecie, bo tak cennych roślin mamy pod ręką niewiele.

Do góry strony