Co zrobić po przejedzeniu?
25.12.2017

Co zrobić po przejedzeniu?

Przejedzenie to problem, który towarzyszy nam w okresie świątecznym, ale nie tylko. Znowu zjadłaś za dużo i cierpisz z powodu niestrawności? Jak sobie poradzić?

Spożycie tłustego i bardzo obfitego posiłku w krótkim czasie skutkuje często serią nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Pełen żołądek daje o sobie znać powodując ból i uczucie ciężkości, a także mdłości, niestrawność, odbijanie,  wzdęcia, gazy oraz zgagę, czyli uczucie pieczenia w przełyku.

Pomoc z apteki
Przeciwdziałać tym przykrym objawom możesz poprzez zioła i przypray, o o czym pisaliśmy tutaj lub stosując gotowe preparaty dostępne w aptekach i napary ziołowe. Gdy zjadłaś za dużo, przygotuj napar z liści mięty pieprzowej: wzmaga ona wydzielanie soku żołądkowego i żółci koniecznych w procesie trawienia. Pomóc może także napar z dziurawca i rumianku, który dodatkowo działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego.  Jeśli nie lubisz pić naparów, możesz skorzystać z preparatów w tabletkach. One również zawierają wyciągi roślinne wspomagające trawienie. Najpopularniejsze są te zawierające ostropest plamisty, które znalazły zastosowanie w leczeniu uszkodzeń wątroby, jak i zaburzeń jej czynności, również po spożyciu ciężkostrawnych posiłków.  Innym preparatem roślinnym stosowanym w niestrawności jest wyciąg z ziela karczocha, który oprócz pobudzania wytwarzania żółci korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Składnikiem leków na trawienie jest także korzeń rzodkwi czarnej. Preparaty te  mają status leków OTC - są wydawane bez recepty lekarskiej. Na rynku dostępne są również liczne suplementy diety pomocne przy przejedzeniu. W ich składzie znajduje się na przykład populara przyprawa: kurkuma, która ułatwia trawienie tłuszczów i zmniejsza uczucie pełności.                                     
Niekorzystnym efektem objadania się są również wzdęcia, czyli nadmiar gazów obecny w jelitach. Często towarzyszy im ból o charakterze kolki. Objaw ten łagodzą preparaty z simetikonem. Jest to substancja, która nie ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Jej zadaniem jest rozbicie pęcherzyków gazu obecnych w jelitach, dzięki czemu są one wydalane, co powoduje ustąpienie  napięcia jelit , zniesienie bólu i kolek. Środek ten jest bezpieczny i może być stosowany nawet u niemowląt. Surowcem roślinnym stosowanym we wzdęciach jest napar z owoców kopru włoskiego lub z owoców kminku. Inny objaw również towarzyszący przejedzeniu to uczucie palenia w przełyku, czyli zgaga. Jest on spowodowany cofaniem się kwaśnego soku żołądkowego z powrotem do przełyku.  

Oprócz pieczenia możesz odczuwać ból w nadbrzuszu lub w klatce piersiowej.  Zgagę wywołują szczególnie pokarmy tłuste i ostre, a także cytrusy, kawa czy napoje gazowane. W wypadku zgagi ulgę przyniosą leki zobojętniające kwas żołądkowy oraz działające osłaniająco na błony śluzowe przełyku, żołądka oraz dwunastnicy,  do których należą sole wapnia, sodu czy magnezu, dostępne w tabletkach do ssania, żucia i rozgryzania lub w zawiesinie. 
W zwalczaniu zgagi stosuje także leki hamujące wytwarzanie kwasu solnego w żołądku, takie jak ranitydyna czy pantoprazol.

Żadne, nawet najskuteczniejsze leki nie zastąpią jednak zdrowego rozsądku. Postaraj się zachować umiar przy stole, a unikniesz nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. Jeśli chcesz zjeść więcej, staraj się robić to w mniejszych porcjach i w odstępach czasowych.

Do góry strony