Co jeść podczas upałów?
31.07.2018

Co jeść podczas upałów?

W upalne dni, gdy żar leje się nieba a temperatura przekracza 30 stopni, apetyt spada. Sięgamy po zimne napoje i lody, ale czy słusznie? Dowiedz się jak najlepiej odżywiać się podczas upałów.

Zasady odżywiania w czasie upałów

Wysokie temperatury nie są sprzymierzeńcem apetytu. Nie można jednak zapominać o zasadach prawidłowego odżywiania. Twój organizm nadal potrzebuje odpowiedniej dawki energii, składników odżywczych, witamin, minerałów i wody by sprawnie i prawidłowo funkcjonować. Nie pomijaj posiłków. Jedz je regularnie. Latem zadbaj o to, by posiłki były lekkie i smaczne. Wykorzystaj to, co natura daje w tym okresie roku – bogactwo warzyw i owoców. Ogranicz potrawy ciężkostrawne i wzdymające. Unikaj potraw smażonych i warzyw strączkowych. Unikaj fast foodów i chipsów.

Warzywa i owoce na upały

W upalne dni idealnie sprawdzą się potrawy z warzyw i owoców. Dostarczą potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów, a także przyniosą orzeźwienie. Pomogą również uzupełnić ilość wody w twoim organizmie. Na desery i drugie śniadania jedz maliny, brzoskwinie, morele, borówki, jagody, gruszki i jabłka. Świetnie sprawdzi się również arbuz, melon czy grejpfrut. Pomarańczowe i czerwone owoce i warzywa bogate są w β- karoten i likopen, które ochronią twoją skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Owoce i warzywa jako źródło antyoksydantów ochronią twój organizm przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Pomogą w ochronie skóry i jej prawidłowym nawilżeniu. Cennym składnikiem, dostarczanym przez warzywa i owoce jest potas. W upalne dni następuje jego znaczna utrata z potem. By uzupełnić jego poziom sięgaj po pomidory, buraki, seler, banany, jabłka, brzoskwinie i morele.

Potrawy na upały

W upalne dni zamień ciężkostrawne smażone dania na lekkie sałatki. Do ich przygotowania możesz wykorzystać sałatę, rukolę, roszponkę, świeży szpinak, ogórki i pomidory. Smacznym pomysłem jest również połączenie z owocami takimi jak arbuz, truskawka, grejpfrut i pomarańcza. Jeśli dodasz do nich gotowane lub grillowane chude mięso lub rybę, ryż lub kaszę otrzymasz pełnowartościową potrawę na obiad. Zamiast gorących zup możesz sięgnąć po chłodniki. Wypróbuj chłodnik z pomidorów i papryki, z cukinii czy buraków. Poza bombą witaminową będą źródłem przyjemnego orzeźwienia. Nie obciążą twojego organizmu, a wręcz przeciwnie dostarczą energii.

Lody na upał?

Błędem, który popełniasz jest wybór bardzo schłodzonych napojów oraz lodów. Przynoszą one chwilowe ochłodzenie i orzeźwienie. Jednak narażasz się na szok temperaturowy. Rozgrzane gardło może odmówić posłuszeństwa. Dlatego bardzo często występującą latem infekcją jest angina. Unikniesz jej jeśli lody będziesz jeść powoli. Nie jedz też mocno zmrożonych lodów. Lodowate napoje zamień na chłodne. Kawę wypijaj po zjedzeniu lodów, nie przed.

Jakie napoje pić w upały?

W upalne dni unikaj słodkich napojów zarówno gazowanych, jak i niegazowanych. Zamiast zaspokoić twoje pragnienie, dodatkowo będą je wzmagać. Wybieraj wodę mineralną, która dodatkowo uzupełni ilość elektrolitów traconych z potem. Dodaj do niej sok z cytryny, pomarańczy, miętę lub maliny czy truskawki. Oprócz wody możesz również sięgnąć po lemoniadę, naturalne soki lub koktajle warzywno – owocowe. Ogranicz ilość mocnej kawy i herbaty, ponieważ wzmagają one wydalanie wody. Podobne działanie ma alkohol.

Sałatka z łososiem i grejpfrutem

Na upalne dni wypróbuj naszą sałatkę z orzeźwiającym grejpfrutem!

Potrzebujesz:
- 100g ugotowanego, grillowanego lub wędzonego łososia
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- ½ grejpfruta
- sałatę, rukolę, roszponkę, szpinak
- posiekane orzechy pekan lub włoskie
Do sosu:
- 2 łyżki soku z grejpfruta
- skórkę z grejpfruta
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- 1 łyżkę miodu
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
Przygotuj łososia wybranym sposobem lub wykorzystaj łososia wędzonego. Ugotuj komosę ryżową lub kasze kuskus zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na talerzu rozłóż komosę, na niej sałatę, kawałki wyfiletowanego z błonek grejpfruta. Sok z grejpfruta połącz ze skórką z grejpfruta, oliwą, miodem oraz dopraw solą i pieprzem. Do sałatki dodaj kawałki łososia i polej sosem. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!


Do góry strony

SPRAWDŹ NASZE PROPOZYCJE

sprawdź szczegóły ico

dieta 7-dniowa

sprawdź szczegóły ico

nietolerancje pokarmowe